A6M5c ZERO

19.12.2014 17:55

cca 1: 12

 

Polomaketa japonského lehkého stíhacího bombardéru  z druhé světové války.

Zero je můj první RC model ve vojenské kamufláži a celkově  druhý vojenský za celou mou celoživotní modelářskou činnost ( první bylo účko Mustanga na motor 2,5 ccm před mnoha a mnoha lety).

Podkladem pro zhotovení modelu byla stavebnice firmy DP model. Materiál EPP a model má splňovat pravidla Aircombatu EPP. Protože stavebnice se skládala pouze z velice nepřesných CNC vyřezaných dílů a průhledné kabiny, začal jsem shánět aspoň náznak plánu, kde by byl uveden aspoň úhel seřízení křídel, jejich vzepětí, osazení motoru, těžiště a tak. Nic, slovy 0 - výrobce za stavebnici za 860 Kč nic neposkytuje. Kvalita dílů hrozná – nestejné půlky, výřez pro křídlo se záporným úhlem náběhu, prostě nic moc. Vím určitě, že od tohoto výrobce si již nic nekoupím. Ale díly ležely přede mnou, kolegové už lítají, tak jsem musel držet ústa a krok. Vyhrabal jsem aspoň nějakou monografii, plastikový model 1:72 a další možné podklady a dal se do díla. Ke zdárnému postupu mi pomohly jen letité zkušenosti, ale i tak bylo práce na tak malém modelu  nepříjemně mnoho - když jsem chtěl, aby model aspoň vzdáleně se podobal Zeru a trochu obstojně lítal.

Model je celý z EPP. Na křídla byly dodány dva kusy uhlíku 1,5 mm, ale křídlo má mít vzepětí…proto jsem použil uhlíkový plocháč s přeplátováním ve středu křídla. Vzepětí jsem zvolil přiměřeně cca 20 mm. VOP z EPP 5 mm jsem rovněž vyztužil uhlíkovou stojinou 0,7 x 5 mm. Panty a ovládání kormidla jsem poskládal ze šuplíkových zásob. Směrovku jsem v první chvíli chtěl udělat řízenou – po vážení modelu jsem se však smířil s pevnou. Dodaný materiál na VOP a SOP ( komůrkový plast cca 2 mm ) jsem radši odložil. Křídlo je poměrně úzké ( rozhodně ne dle skutečného Zera ), proto jsem dal na každé křidélko samostatné servo, abych případně mohl udělat negativy a především mixovat klapky do výchylek VOP.

Motor AXI 2212/26 ze šuplíku snad bude akorát, regl 25 A by mohl být asi i menší - ale byl po ruce. Accu 3s 1300 mAh by měly být akorát, vrtule cca 9/6 až 11/5 – uvidí se při letových zkouškách…

Po prvním vážení jsem začal trochu panikařit – váha mi připadala velká ( 420 g ) a začal jsem odstraňovat co šlo. Uvidíme, co navážím po nátěru kamufláže a kompletním dokončení…

Model je ovládán křidélky a výškovkou. Rovněž je ovládána přípusť motoru. Model nemá podvozek.

 

Rozpětí: 865 mm

Délka: 640 mm

Motor: AXI 2212/26

Váha: 396 g

RC zařízení:

Futaba FX – 32 2,4 GHz, přijímač Futaba R 6106 HFC

Accu – 3s/1300 LiPo.

Serva – W 060

Doba stavby: 16 dnů

Zálet proveden: 10.10.2014, bylo pouze třeba zvětšit výchylky křidélek, aby výkruty nebyly tak sudovité…

 

Kamikadze: Roger „ rodzr “ Svatoň