Jak se kříží ryba se psem

22.04.2013 21:01

 

            S přibývajícími roky a váhou mě zdolávání Rané začalo nebavit. Už nefouká jako zamlada, že jo, a když, tak z blbého směru. Mimochodem, všimli jste si, že se proudění otočilo? Kdysi převládající SZ se časem změnil na JZ a kopec, ten parchant se ani nehnul.

Pomalu jsem tedy z aktivní služby v F3F vycouval a vyměnil závody za rekreační elektry a aerovleky. Dík že jste, motorový vlekaři. Při tom se alespoň člověk nezadýchá a neztrácí zbytečně na váze. Něco jako golf pro starší pány.

            V koutě dílny tak osiřel poslední svahový skvost jménem Dingo od Vaška a za ním notně zaprášené Piraňi se svou zašlou slávou minulého století. S nostalgií tam občas zabloudil pohled co by bývalého svahaře a to bylo asi tak vše.  Jednoho dne však došlo k obratu. Přišla spásná myšlenka od pana „LS model“. „Vezmi trup z Piraňi, prodluž ho uhlíkovou trubkou, do čumáku červenýho brňáka, čtyřčlánek lipolek, připasuj psí křídla a lítej.“ Po ověřovacích zkouškách, na které padl nejstarší Piraňí trup jsem začal konat. Z půdy  na světlo dílny doneseny staré eprosinové formy, vymatlán  čumák z dospělé Piraňi a směrovka z Piráňete. To bylo takový svahový mládě o rozpětí asi 2,2 metru. Po slepení byl na světě krásný nepoužitelný uhlíkový trup. Při slepování ze tří dílů se na ponku asi ochomýtla kočka průzkumnice, co chodí občas do dílny nanávštěvu a otřela kožich o  kýlovkou. Ještě nezatuhlou a samozřejmě za mé nepřítomnosti. Narovnat  vyzrátý epox nešlo a tak všechno  znova. Na dveře dílny vyvěšena tabule „kočkám vstup zakázán“ a laminovalo se. V přípravku jsem upasoval plovoucí výškovku do kříže a aby ten zadek moc nevážil, nechal jsem si ji udělat lehkou u Jirky Scaryho. Véčka na prdýlkách modelů nemusím, tak přece pravý éro nevypadá. Vždyť ani dospělá Orlice se nechytla. (tímto se omlouvám Petrovi D., jemu ta mrcha jako model lítá opravdu pěkně) Serva výškovky a směrovky zabrala místo v šachtě brzdícího padáčku. Výsledek nemá vzhledovou ani letovou chybu. Má to vrtulku pro lítání do kopce a letový vlastnosti zděděný po svých předchůdcích.

            Resumé: Zkřížit rybu se psem, nechat ze zadu přiskočit nějaká mláďátka a máte éro radost pohledět i polítat.

PS: Pár fotek ze stavby Rybopsa najdete tady: rcmkcl.webnode.cz/nase-stroje/#dscn1098-jpg1

(c) Vladimír Svoboda 2013